2018 – rekordný rok pre spoločnosť DAF

Spoločnosť DAF Trucks prekonala v roku 2018 všetky rekordy. Vďaka historicky vysokému trhovému podielu 16,6 % sa značka DAF stala druhou najväčšou v Európe v segmente ťažkých nákladných vozidiel nad 16 ton. Spoločnosť DAF je s významným podielom 19,8% lídrom na európskom trhu v dôležitom segmente ťahačov. 

 

Európsky trh ťažkých úžitkových vozidiel nad 16 ton celkovej hmotnosti predstavoval v roku 2018 takmer 319 000 vozidiel, zatiaľ čo v roku 2017 to bolo 306 000. „Európske hospodárstvo za posledné roky veľmi posilnilo. Z toho vyplynuli vysoké požiadavky na dopravu a s nimi ruka v ruke aj na potrebu nových vozidiel,“ hovorí Harry Wolters, prezident spoločnosti DAF Trucks.

Lídrom na siedmich európskych trhoch
Ako v predchádzajúcich rokoch mala značka DAF vedúcu pozíciu na trhu v segmente ťažkých nákladných vozidiel v roku 2018 v Holandsku (32,0 %), Veľkej Británii (26,5 %), Poľsku (23,2 %) a v Maďarsku (32, 6 %). Holandský výrobca vozidiel sa stal v roku 2018 jednotkou aj v Belgicku (22,1 %), Bulharsku (19,9 %) a Českej republike (19,5 %). V Nemecku, ktoré je najväčším európskym trhom nákladných vozidiel, bola značka DAF znovu najdôležitejšou importovanou značkou s podielom na trhu 12,3 %.

Stabilný podiel na trhu v segmente 6–16 ton
Celkový európsky trh s ľahkými nákladnými vozidlami (6–16 ton) mierne poklesol z 52 500 vozidiel v roku 2017 tesne pod 52 000 v roku 2018. Spoločnosť DAF si udržala 9,0% podiel v tomto segmente. Značka DAF zaujíma pozíciu lídra v triede ľahkých úžitkových vozidiel vo Veľkej Británii (32,0 %) aj v Írsku (18,2 %).

 

Ďalší rast mimo územia Európskej únie

Spoločnosť DAF predala 8 700 vozidiel mimo územia Európskej únie. Vďaka predstaveniu najnovšej generácie vozidiel DAF Euro 6 udržala svoju pozíciu lídra na trhu na Taiwane. Podiel spoločnosti DAF sa tiež zvýšil na izraelskom, bieloruskom a juhoafrickom trhu, spoločnosť dodala rekordný počet vozidiel tiež do Indonézie. Montáž modelu DAF CF sa začala vo výrobnom závode PACCAR, materskej spoločnosti DAF, v austrálskom meste Bayswater.

Spoločnosť DAF taktiež dodala takmer 3 500 motorov PACCAR popredným výrobcom autobusov, autokarov a špeciálnych vozidiel na celom svete. Roku 2018 sa uskutočnili prvé dodávky motorov do Singapuru a Mjanmarska.

 

„DAF chce pokračovať v raste“
„Roku 2018 sme spolu s našimi profesionálnymi dealermi položili fantastický základ pre budúci rast,“ vysvetľuje Richard Zink, člen správnej rady zodpovedný za marketing a predaj. „Trh vysoko oceňuje spoľahlivosť, nízke prevádzkové náklady a vysokú úroveň pohodlia vodiča v našich vozidlách. To znamená, že sme boli schopní získať počas minulého roka veľa nových zákazníkov, od malých až po veľké medzinárodné fleetové spoločnosti, a tým zvýšiť náš trhový podiel z 15,3 % na 16,6 %. Sme nesmierne hrdí na skutočnosť, že DAF je európska jednotka medzi ťahačmi. Je to pozícia, ktorej sa takisto snažíme dosiahnuť s naším uceleným radom podvozkov a vozidiel pre špeciálne podmienky prevádzky. Pretože máme vhodné riešenie pre každý segment trhu úžitkových vozidiel.“

 

Rekordná výroba
Aby spoločnosť DAF uspokojila vysoký dopyt po svojich vozidlách, vyrobila v roku 2018 rekordný počet viac ako 67 000 ľahkých, stredne ťažkých a ťažkých nákladných vozidiel, čo je o 10,1 % viac ako v predchádzajúcom roku. Spoločnosť DAF odhaduje, že trh s ťažkými nákladnými vozidlami v roku 2019 opäť vzrastie a dosiahne objemu 290 000 až 320 000 jednotiek.

 

Spoločnosť DAF Trucks N.V. – dcérska spoločnosť americkej spoločnosti PACCAR Inc., jedného z najväčších svetových výrobcov ťažkých nákladných vozidiel – je popredným výrobcom ľahkých, stredne ťažkých a ťažkých nákladných vozidiel. Spoločnosť DAF vyrába kompletný rad ťahačov a nákladných vozidiel a dokáže ponúknuť správne vozidlo pre každú prepravnú aplikáciu. Spoločnosť DAF patrí tiež k špičke v oblasti služieb. Ponúka napríklad zmluvy na opravy a údržbu MultiSupport, finančné služby od spoločnosti PACCAR Financial a prvotriedne služby v oblasti dodávok náhradných dielov od spoločnosti PACCAR Parts. Spoločnosť DAF navyše vyvíja a vyrába súčiastky, ako sú nápravy a motory pre výrobcov autobusov a autokarov po celom svete. Spoločnosť DAF Trucks N.V. má výrobné závody v Eindhovene v Holandsku, vo Westerlo v Belgicku, v Leyland v Spojenom kráľovstve a v Ponta Grossa v Brazílii a 1 100 servisných dílerov a servisných miest v Európe i mimo nej.

 

Eindhoven, Holandsko, 4. februára 2019

 

Ďalšie informácie:

Spoločnosť DAF Trucks N.V.

Corporate Communication Department

Rutger Kerstiens, +31 40 214 2874

www.daf.com

 

DAF Trucks CZ

Marketing

Jiří Brož, +420 323 626 123

jiri.broz@daftrucks.com

 

www.daftrucks.cz

www.daftrucks.sk